#101magazín

Čo znamená skratka RDA uvedená na zubných pastách biela perla®?

Nepodceňujme výber zubnej pasty. Správny výber zubnej pasty môže zubom pomôcť a jej nesprávny výber môže zubom ublížiť. Zubná pasta je zložená z viacerých látok a každá látka má svoju presne určenú úlohu.

Zubná pasta Fresh RDA 10

Do zubnej pasty sa pridávajú aktívne látky, ktoré vyživujú a ošetrujú zuby, ale aj ďasná. Sú to napríklad látky, ktoré ochraňujú povrch zubov pred zubným kazom – fluoridy, alebo látky znižujúce citlivosť zubov, ako dusičnan draselný, látky s antibakteriálnym účinkom, ako je napríklad chlorhexidín, bylinky znižujúce zápal ďasien ako je šalvia, repík a harmanček. Ďaľším prídavkom v zubných pastách sú rôzné chuťové látky a stabilizátory. Predsa len, je podstatné, aby zubná pasta svojou chuťou nedráždila, ale naopak lahodila chuťovým pohárikom, ktoré sa nachádzajú na jazyku.

Zubná pasta Natural Mint a Natural Raspberry RDA 5

Do zubných pást sa tiež pridávajú látky označované ako abrazíva. Abrazíva sú brúsne čiastočky, ktoré zubnej paste dávajú čistiacu schopnosť. Bez pridania týchto látok by bola zubná pasta veľmi „jemná“ a nečistoty by nevedela ľahko a dôkladne zotrieť z povrchu zubov. Veľkosť týchto abrazívnych častíc a ich množstvo určujú, aká pasta z pohľadu účinnosti čistenia vznikne, či bude jemná, alebo na pocit drsnejšia. Je možné presne zmerať túto drsnosť a vyjadriť ju príslušným číslom. Túto hodnotu v zubnej paste označuje skratka RDA (relative dentin abrasion), slovensky stupeň abrazivity pôsobiaci na sklovinu.

Zubná pasta Junior RDA 7

A aké číslo je to správne, aké máte na zubnej paste hľadať? Odborníci tolerujú zubné pasty s RDA od 1 do 100. Pasty s vyšším RDA čistia zuby ľahšie, odstraňujú tiež povrchové pigmenty zo zubov, čím zuby bielia, ale sú vhodné pre ľudí so silnou sklovinou. Ľudia s citlivejšími zubami, alebo citlivými ďasnami, by mali skôr použivať zubné pasty s nižším RDA, tie zuby a ďasná nezaťažujú. Prajeme vám krásny a zdravý úsmev so zubnými pastami biela perla® ☺

Cookies

Pre správnu funkčnosť stránky, používame nevyhnutné cookies súbory.

Taktiež používame dodatočné súbory cookies pre analytické účely, akceptovaním súhlasíte s ich používaním.

Viac informácií.